Волоські горіхи – ліки від усіх недуг

Під вікном моєї кухні виросло деревце волоського горіха. Кожного ранку, вже багато років, не забуваю навідатися, як там мій горіх почувається, чи не змерз, бува, під час несподіваних заморозків навесні та чи не засохло його листя літньої спеки. Кілька тижнів тому горіх був щедро обліплений зеленкуватими плодами, які достигали, тріскалися й падали додолу прямісінько під ноги перехожим чи на зелену траву. Якось глянула у вікно, а на самісінькому вершечку, що сягнув майже третього поверху, величезна пташка сидить, вгледілася ближче, а то хлопчина труситься на гілці, горіхи у пакет зриває. Припали, вочевидь, йому до смаку ці плоди, що так високо не побоявся дістатися за ними.

Але не лише смаковими якостями цінний волоський горіх, але й своїми лікувальними властивостями. Адже в ядрах міститься до 20% білка з усіма незамінними амінокислотами, крім того, вітаміни Е та F, С, Р, токофероли, багатий мінеральний комплекс, зокрема, залізо, кобальт, фосфор, фтор, мідь. З огляду на це, горіхи мають не лише неабияку харчову, а й лікувальну цінність: гартують захисні сили організму, стимулюють діяльність головного мозку, активізують м’язовий апарат, слугують захистом від застуд, раку, тромбофлебіту, атеросклерозу, хвороб травного тракту, старіння тощо. Якщо порівняти кілограм горіха з іншими продуктами, то виявиться, що за поживністю він рівнозначний кілограму м’яса, риби, літру молока, кілограму хліба, картоплі та груш разом узятих.

Ядро горіха за калорійністю поживніше від пшеничного хліба втричі, картоплі – в сім, молока – в одинадцять, а від плодів різних садових культур – приблизно в п’ятнадцять разів. Отож щоранку давайте дітям одну ложку волоських горіхів з медом як противірусний засіб. У такому поєднанні користь горіхів зростає багаторазово й ця суміш помічна в разі залізодефіцитної анемії, підвищуючи рівень гемоглобіну природним шляхом. Бабусям і дідусям корисна від головного болю, склерозу, безсоння й гіпертонії. Норма для майбутніх мам – три горіхи, які позитивно впливають на повноцінний розвиток плоду. У період годування достатньо два горіхи, щоб молоко стало жирним, поживним і солодким. Літнім людям регулярне вживання горіхів поліпшить пам’ять і нормалізує роботу кишківника. І не варто боятися великого відсотка жиру, бо наявність жирних поліненасичених кислот (Омега-3 й Омега-6) знижує кількість жирів у крові. Тому горіхи рекомендовано також хворим на атеросклероз, гіпертонію та інші серцево-судинні недуги.

Корисні горіхові рецепти

Для очищення судин: змішати волоські горіхи, подрібнені разом з родзинками й медом у рівних пропорціях (по 200 г), із соком половинки лимона. Вживати тричі на день по 1 ст. л. за 20 хв. до їди.

За атеросклерозу: 10 плодів волоських горіхів змішати з трьома зубчиками розтертого часнику, додати 1 ст. л. соняшникової олії, можна намащувати на хліб.

Для вигнання гельмінтів три дні поспіль їсти горіхи в певному режимі: за 30 хв. до сніданку з’їдати 6 плодів, до обіду – 5, а до вечері – 3.

Допоможуть поповнити нестачу йоду

За будь-яких патологій щитоподібної залози (горіхи містять велику кількість йоду) для лікування використовують настоянку перегородок із шести горіхів, які настоюють в 0,5 л горілки в темному місці два тижні. Потім настоянку проціджують і п’ють по 1 ст. л. двічі-тричі на день до їди. Щоб визначити нестачу йоду в організмі, потрібно на ніч зробити ним кілька смужок на плечі. Якщо до ранку вони зникнуть – йоду вам бракує.

Приготування настоянки з перегородок: подрібнені внутрішні перегородки з 30 горіхів залити 200 мл горілки. Щільно закрити й витримати в темному місці один тиждень. Проти коліту: 10 крапель настоянки розвести в 1 ст. л. води й пити до їди чотири рази на день не менше два місяці. Під час лікування діабету та його симптомів треба таку настоянку вживати щоранку протягом місяця – по шість крапель перед сніданком.

Корисний також відвар: на дві склянки холодної води потрібно півсклянки перегородок. Довести до кипіння й витримати на слабкому вогні 10 хв., перецідити й охолодити. Вживати по 1 ст. л. до їди протягом 1-4 тижнів для зниження рівня цукру й за діабету (а от сам плід з’їдати не рекомендують), також відвар нормалізує роботу гормонів і зміцнює імунітет.

У разі кон’юнктивіту перегородки змолоти в млинку для кави до стану порошку й залити холодною водою в пропорції 1:3. Довести до кипіння, дати помліти 20 хв., остудити й ретельно перецідити. Змочувати цим відваром ватні диски й накладати на повіки впродовж двох тижнів.

Ефективний засіб, завдяки якому можна вилікуватися від мастопатії й фіброми матки: 25 перегородок настояти в 100 мл спирту 10 днів. Пити у співвідношенні 20 крапель на 50 мл окропу два місяці. У разі потреби повторити через 10 днів.

Увага! Протипоказано вживати горіхи людям з алергією на горіхи та білок, нестравністю шлунка й кишковими розладами, підвищеним зсіданням крові. Зуби потрібно відразу чистити зубною пастою, щоб не руйнувати емаль.

Зберігають горіхи в шкаралупі, в герметичних контейнерах, у холодильнику – півроку, а в морозилці – цілий рік. Очищені ядра треба зберігати в холодильнику чи в прохолодному, але сухому місці.

Лариса ЛУКАЩУК